Dutch Diving lights - Blog

En nog een WordPress site

 • Testtube design LED lamp, wat is dat?

  Wij krijgen nogal eens de vraag: Testtube design LED lamp, wat is dat?

  Hier wat geschiedenis en uitleg.

  Dutch Diving Lights is gestart 2008 in de lichtstad van Nederland en was de eerste op de markt met een testtube design LED lamp met verstelbare reflector. Dit extra verstelbare stamde weer af van de technische halogeen en HID lampen op een piston in een testtube waar dit extra kunnen focussen noodzaak was omdat niet elk lampje excact dezelfde brandpuntafstand had.

  Vanaf 2009 lagen deze LED lampen onder de naam Deep Passion testtube design LED lampen bij verschillende dealers in Nederland in de winkel. Het principe is niet meer dan een hoogvermogens LED gemonteerd op een massieve aluminium piston met daaroverheen een zo kort mogelijke testtube(reageerbuis) van Scott Duran waardoor de koeling optimaal is en de warmte vrijwel direct aan het water afgegeven wordt. Hier omheen zit dan een verstelbare reflector die nog extra gefocust kon worden.
  Met de komst van de SST90 LED leek het maximum voor de Led testtube lamp wel bereikt maar inmiddels zijn er kleinere COB LEDs met veel hogere lichtopbrengst die in de kleine testtube passen en hogere CRI (kleuren index) tot 95% wat ideaal is voor videotoepassingen.
  In 2015 zijn er enkele merken die ons concept uit 2008 over hebben genomen maar wij zijn wederom de eerste op de markt die met grotere testtube design LED videolampen komen met 10.000 en 15.000 lumen CRI90 met Lumedyne groothoek video reflector.
  De grotere COB LEDs met een CRI van 90 en hoger zijn ideaal om achter een frontglas te plaatsen waardoor we lichtopbrengsten van meer dan 30.000 Lumen kunnen halen
  Op bijgaande foto kun je de verschillende varianten die op de markt zijn (geweest) zien. De 2 linker lampen van een ander fabrikaat hadden als uitgangspunt dat de LED lamp uitwisselbaar moest zijn met bestaande reflector heads van de verschillende merken en tevens dat hier een universele testtube op paste waardoor de piston ca 2,5 cm langer is dan de standaard van Dutch Diving Lights. In hun testtube zat als extra een spiegel geslepen facet conus die zoveel mogelijk licht op kon vangen en weer terugkaatste naar de reflector. De noodzaak van verstelbaarheid bij onze LED lampen is eigenlijk niet meer aanwezig waardoor we de hele LED piston aanzienlijk korter zouden kunnen maken. We hebben hier in 2011 al volop duurtesten(>3maanden) mee gedaan.Ondanks dat er steeds meer vraag is naar lampen achter frontglas kunnen wij zodra de markt dit vraagt deze snel in productie nemen.
 • Make-over van onze website

  De laatste tijd zijn wij druk bezig met een totale make-over van de website van Dutch Diving Lights. We hebben verschillende nieuwe artikelen waaronder canisters, COB LED testtube design videolampen CRI 90 4000 Lumen, verschillende LED duiklampen met lens en LED videolampen achter frontglas CRI 90 6,15 en >30K lumen alles geheel naar klantspecificatie opgebouwd en off shore. Tevens hebben we ons assortiment uitgebreidt met onderdelen en verschillende soorten laders die moeilijker verkrijgbaar zijn en waar we de laatste jaren veel vraag naar hadden. Ons oude logo hebben we vervangen door wat moderners.Heeft u op en aanmerkingen waardoor we de website nog zouden kunnen verbeteren horen we dit graag.Vragen? Bel gerust even! We zijn dagelijks bereikbaar  vanaf 1800 tot 2100 uur +31615023145

 • REPARATIE, SERVICE, ONDERHOUD EN UPGRADES

  Voor reparatie, service, onderhoud  en upgrades van o.a. Halcyon, Salvo, Light Monkey, Agir Brokk, Yellow Diving, Dive Rite, Metalsub en zelfs Aton I en Aton II kunt u ook bij ons terecht.
  Heeft u bijvoorbeeld een Halcyon Pro 6 of Pro 14 met een defecte accu laat dan uw loodaccu's vervangen voor 12 resp 24 en 36 A NIMH of door extra waterdicht gesealde Li ion cellen waarmee nog veel hogere capaciteiten zijn te halen.   Wij gaan verder waar het bij anderen ophoudt.              

 • Product review DPCL LED kabellampen van Dutch Diving Lights

  Tekst: Othmar Schimmel 19 Mei 2011

   

  Introductie

   

  Nu LED's krachtiger en goedkoper worden, en niet de nadelen hebben die halogeen- of HID-lampen hebben, lijkt een opmars van dit lamptype in de duikwereld niet te stuiten. De fabrikant Dutch Diving Lights, uit de lichtstad van Nederland, Eindhoven, stelde twee lampen ter beschikking om te zien of hun modellen de beloften van LED-lampen al kunnen inlossen.

   

  Een eerste kennismaking met de modellen op het droge doet al vermoeden waar de inspiratie voor deze kabellampen vandaan komt, namelijk uit de hoek van het technische en DIR-duiken. Ze vertonen de vertrouwde kenmerken: een Delrin accu-cannister voor aan de heupband, en aan het andere eind van de kabel een focuseerbare lampenkop op een Goodman-handle.

  De lampen zien er goed afgewerkt uit; de aan-/uitschakelaar ligt mooi verzonken in de deksel van de cannister zodat de lamp niet per ongeluk aan- of uitgeschakeld kan worden, de deksel is voorzien van een dubbele O-ring en sluit met de bekende Nielsen latches, de Goodman-handle laat zich goed stellen op verschillende dikten van handen en handschoenen.

   

  Wat verder opvalt is dat de reflector beduidend kleiner in doorsnede is dan die van concurrerende merken kabellampen van dit type. De lampen zijn beschikbaar in diverse modellen, met verschillende versies van accu's (12V en 24V - 2.8Ah, 4.5Ah, 5.6Ah en 11Ah) en lampen (900, 1500 en 2000 lumen, bij een kleurtemperatuur van 5600K).

   

  De hier besproken lampen betreffen twee varianten van 1500 lumen, met zowel een korte (23 cm) als een lange (33 cm) accu-cannister. Beide lampen zijn meegeweest bij enkele tientallen duiken onder zware omstandigheden, namelijk wrakduiken in de Noordzee en de Middellandse Zee, waarbij het er aan boord en onderwater ruw aan toe kan gaan.

   

  Gebruik

   

  Net als alle andere kabellampen van dit type laten de accu-cannisters zich makkelijk aan de heupband van het harnas schuiven middels de lus van loodgordelband. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van deze bevestigingsmethode, maar voor de meeste technische duikers is dit geen enkel probleem. De lange cannister is eigenlijk alleen geschikt voor langere personen, de korte cannister zal voor iedereen geschikt zijn.

   

  De ongeveer 1.20 meter lange kabel biedt alle benodigde bewegingsvrijheid, zodat de lamp comfortabel op zowel de rechter- als de linkerpols gedragen kan worden. De lampenkop is, door de geringe afmetingen van de reflector en het ontbreken van een grote ballast zoals bij HID-lampen, van een prettig klein formaat en ligt goed op de hand. Het gewicht van het geheel is ook vergelijkbaar met andere lampen, dus duikers die al gebruik maken van een andere kabellamp zullen zonder problemen voor hun uitloding of trim kunnen overstappen.

   

  Onderwater geeft de lamp een mooie heldere lichtstraal in een strakke bundel van ongeveer 10 graden, met nog wat afstraling naar de zijkanten toe. Zoals van een dergelijke lamp verwacht mag worden is de lichtopbrengst ruim voldoende voor nacht-, grot- en wrakduiken. Door de instelbare focusering van het licht is communicatie met buddy of teamgenoten prima te doen. Ook bij slecht zicht is de lamp goed in staat in het water door te dringen.

   

  De LED-lamp laat zich in prestaties echter (nog) niet vergelijken met een 18 of 21 Watt HID-lamp, en legt het ook af tegen een HID-lamp qua bereikte afstand wanneer de helderheid van het water beduidend minder wordt. De LED-lampen van Dutch Diving Lights geven dezelfde hoeveelheid licht als enkele LED-lampen van andere merken met dezelfde technische specificaties, wanneer onderwater naast elkaar gehouden, dus dat geeft aan dat we aan de grenzen van de huidige mogelijkheden van LED-lampen zitten.

   

  De brandduur van de gebruikte lampen bleek onder alle omstandigheden twee ruime duiken zonder tussentijds laden te veroorloven, hetgeen aan boord van een boot natuurlijk erg prettig is. Het opladen met de meegeleverde universele snellader (door simpelweg de deksel van de accu-cannister te openen, het aanwezige kabeltje los te pluggen van de lampenkop en de lader aan te pluggen) gaat inderdaad snel en binnen enkele uren is de accu vol. Het is geen probleem om de accu een hele nacht aan de oplader te laten liggen, want als de accu vol is schakelt de intelligente lader gewoon over op druppelladen.

   

  Een extra handigheid bij deze lampen is dat aan de achterkant van de lampenkop, bij de kabelingang, een ring is gefreesd, die het mogelijk maakt, naast de traditionele plek aan de Goodman-handle, ook hier een boltsnap te bevestigen. Daarmee wordt er voor gezorgd dat, wanneer de lamp aan de rechter schouder D-ring wordt weggehangen, deze netjes naar beneden schijnt, en niet in het gezicht van de duiker of buddy.

   

  Een andere handigheid is weliswaar optioneel, om de lamp te voorzien van zogenaamde wet-connectors of E/O cord, maar zeker aan te raden. Die maken het mogelijk de lampenkop en accu-cannister (ook onderwater) te kunnen uitwisselen met lampenkoppen en accu's van andere merken, die voldoen aan de juiste technische specificaties. De meeste duiklampen van dit type zijn inmiddels gestandaardiseerd op of verkrijgbaar in een 12V-versie, en daarin is zo'n Deep Passion lamp geen uitzondering. Dat het eenvoudig kunnen scheiden en weer verenigen van lampenkop en accu-cannister middels deze connectoren ook handig is bij het beklimmen van de bootladder bij hoge golfslag zijn we proefondervindelijk achter gekomen toen de kabel van één van de twee gebruikte lampen (net degene zonder deze connectoren) bleef hangen achter een traptrede, en een onverwachte slingerbeweging resulteerde in een onvrijwillig gescheiden lampenkop en accu-cannister....

   

   

  Conclusie

   

  Met de Deep Passion serie heeft Dutch Diving Lights een aantal LED-kabellampen in de markt gezet die zich qua prestaties en prijs goed kunnen meten met andere momenteel verkrijgbare LED-kabellampen. Het conservatieve ontwerp, de gekozen materialen en opties zijn hetzelfde als bij andere merken kabellampen, met dezelfde kwalificaties, robuustheid en duurzaamheid. De diverse beschikbare modellen bieden dus, buiten het innovatieve gebruik van een LED-lampenkop, geen nieuws ten opzichte van andere kabellampen, maar voor degene die een kabellamp zoekt van een type dat zich bewezen heeft onder extreme omstandigheden, kan een Deep Passion met de voordelen van LED-technologie en een gunstige prijs/kwaliteitverhouding heel goed de aangewezen keuze zijn.

   

  Specificaties van alle uitvoeringen die geleverd kunnen worden:

   

  Deep Passion primary LED lights

   

  900, 1500 en 2000 Lumen

  Focusable testtube light head with Goodman handle

  Cable length app 120cm

  Optional: Customized, E/O cord, video head, switch on light head, Metalsub and Greenforce Plug & Play compatible, Universal Ledlight for most technical brands like Halcyon, Light Monkey, Dive Elements, Aton, UTD, etc.

   

  Cannister                                Small                                          Large
   

  Battery                                      NIMH                                       NIMH

  Capacity      1500 + 2000          24V 2,8Ah                                24V 5,6Ah

  900                         6V 5,6 Ah                                 6V 11 Ah

  Runtime      1500                     app 160 Min                              app 330 Min

                       2000                     app 120 Min                              app  240 Min

                         900                     app 120 Min                              app  240 Min

  Chargetime Mascot 2115 24 V       app  3 H                                app  6 H

  Delta-V 6V tbv P7      app  7,5 H                             app  16 H

  Dimensions                                 OD 70 x 235L                          OD 70 x 330L

  Weight                                      1,55 Kg                                      2,45 Kg

  Buoyancy                                  0,65 Kg                                     1,18 Kg

  _____________________________________________________________________________

  Battery                                       NIMH                                       NIMH

  Capacity     1500 L                    12V 4,5Ah                                12V 11Ah

  2000 L                    12V 5,6Ah                                12V 11Ah

  900  L                    12V   4,5 Ah                             12V 11 Ah

   

  Runtime     1500                       app 145 Min                              app 350 Min

                      2000                       app 120 Min                              app  240 Min

                         900                      app 240 Min                              app  600 Min

  Chargetime  USC 1,8A              app  3 H                                      app  6 H

  Delta-V 12V tbv P7     app  5 H                                     app  16 H

  Dimensions                                 O.D. 70 x 235L                         O.D. 70 x 330L

  Weight                                         1,55 Kg                                     2,45 Kg

  Buoyancy                                     0,65 Kg                                     1,18 Kg

   

   

  Lightoutput                  900 Lm , 1500 Lm and 2000 Lm 5600 K

  Sizes Cable light          O.D. 72/49 x 193 mm. Weight app 700 Gr / U.W. 350 Gr

   

   

   

  www.dutchdivinglights.nl

   

   

   

  Reactie van Dutch Diving Lights:

   

  Fijn dat onze lampen ervaren worden door andere duikers precies zoals de bedoeling is van deze lampen van duikers voor duikers.

   

  Zelf blijven we onze lampen voortdurend testen in de praktijk en luisteren ook naar de op- of aanmerkingen van andere duikers. Hierdoor blijven we ontwikkelen en onze producten verbeteren waar mogelijk. Sinds enige tijd hebben we ook een 2000 en 2200 lumen LED uitvoering die 24 Watt HID ver overtreft zowel als spot als voor videotoepassingen.

   

  Al onze lampen worden in Nederland vervaardigd met de modernste CNC machines, zijn hoogwaardig afgewerkt en worden geassembleerd in Eindhoven Lichtstad.

   

  Doelstelling is dat lampen vanaf begin 2009 upgradeable blijven met nieuwere technieken. Service en garantie staan bij ons hoog in het vaandel. Mocht er zich een probleem voordoen, dan lossen we dit binnen enkele dagen na ontvangst op.

  Voor componenten die bij de meeste fabrikanten uitgesloten zijn van garantie geldt bij ons ook 1 jaar garantie op ballast, bulb, led, leddriver en accu. Buiten garantie gevallen zullen we ten alle tijden snel en coulant oplossen.

   

  Bedankt voor de bereidheid om onze lampen telkens weer mee te nemen op soms extreme duiktrips en  hiervan de bevindingen  op papier te zetten.

   

  • _________________________________________________________________________________
 • Test DDL en Aton Primary Light on video

  Testing two new canisterlamps ATON & DutchDivinglights

  Friday the 13th in a dutch lake, the place for some Canister light testing.Blue Marlin diving and Scubasupport organised a testsession for the ATON canister light.We (Rik and Barend) tested the ATON 10 Watt LED and the DutchDiving Light 21 watt LED Canister lights. We compared it with our own Scubasupport 18watt HID and Dutchdiving Light 24watt HID lighting system.
  Zie hier de test op video.
  http://silt-out.blogspot.nl/2009_11_01_archive.html
  This test is not a structured test but an "as is" test to give a impression about the output of the two lighting systems based on LED.We did not evaluate the construction, materials and details of these lighting systems; only the output under water.Thanks Andreas, Eddy and Ron for borrowing the canister lights.It was great fun testing these devices and the hot chocolate from Andreas and Eddy was welcome.

 • Test Primary Led 29 Watt Southern Spain

  Review Dutch Diving Light 29 Watt LED 4,5Ah E/O versie

  Tijdens een vakantie in Zuid-Spanje de kans gehad om de nieuwste Dutch Diving Light LED lamp te testen.
  Het testexemplaar welke ik ter beschikking heb gekregen is 29 watt LED versie met E/O aansluiting en voorzien van 4,5 Ah/h 12 volt accu wat de lamp van 120 minuten licht voorziet. De lamp "trekt" 2,4 Ampère.Er zijn tegenwoordig veel (min of meer) dezelfde kabellampen op de markt gebracht door Agirr, Halcyon, Aton, Tillytec, Lightmonkey/Salvo, etc. Allemaal kabellampen geproduceerd van het materiaal Delrin met diverse verschillende koppen variërend van 10 watt HID, tot 50 Watt HID en met LED technologie van 10 – 29 watt LED en verschillende capaciteiten van accu’s en groottes van canisters. De verschillen zitten hem in de details en bundel.
  Deze korte review beschrijft de dutch diving light 29 watt LED lamp met uitwisselbare kop 4,5 Ah accu en EO cord aansluiting.

  Canister/accupack
  Beginnende met het canister accupack, de schakelaar zit mooi verzonken.

  De canister wordt middels een stuk webbing en 2 slangklemmen vastgezet, een ontwerp/methode welke de meeste lampenbouwers toepassen. De slangenklemmen worden niet afgedekt zodat het minder scherp is, dit kan op zeer lange termijn schade aan de wing veroorzaken doordat het RVS staal van de slangenklemmen schuurt tegen de wing.
  De canister wordt open en dichtgemaakt met Nielson klemmen, degelijke goede klemmen die we ook bij de meeste canisters van concurrenten ook zien. De afdichting gebeurd middels 2 O ringen (1 axiaal en 1 op de kopse kant). Perfect werkend mechanisme welke waterdichtheid garandeert tot 100 meter.

  De variant welke getest is blinkt uit in compactheid,het is een erg compacte canister met toch een dikke 2 uur licht! Erg prettig als je moet vliegen en niet vele kilo’s aan bagage kan meenemen. De verbinding tussen de accu en lamp gebeurd middels een plug male/female.

  De kabel is robuust en voorzien van een EO cord, dit kan bij teamduiken erg handig zijn, je kan een extra lamp meenemen en onder water wisselen. Ook geeft dit de mogelijkheid om meerdere canisters met verschillende capaciteit aan te schaffen en de juiste mee te nemen in te zetten. Een kleine canister is handiger met vervoer in vliegtuigen en dat scheelt toch wat kilo’s.

  De lampkop
  De lampkop, of kan ik beter schrijven, lampkoppen; DDL kiest ervoor om de lampkop eenvoudig te laten verwisselen, door een schroef (onderwater) los te draaien kan eenvoudig een videoreflector worden gemonteerd. Hiermee kan direct mooiere beelden worden geschoten zonder een extra (dure) videolamp aan te schaffen. Dit is een compromis maar de prijs van dergelijke lampen rechtvaardigt dit voor mij in het hobby segment zeker. Niet iedereen is bereid om naast een primaire lamp ook nog 1 of 2 videolampen aan te schaffen. De schroef is wat klein en kan moeilijk zijn om met koude vingers vast/los te draaien, klein verbeterpunt. Verder perfect systeem om de lamp voor meerdere toepassingen tijdens een duik in te zetten. Tijdens de duiken is hiervan veelvuldig gebruik gemaakt. Als iets interessant gefilmd moet worden, stoppen, wisselen van lampkop filmen en terugwisselen indien nodig.


  Verder met de lampkop, in de standaard stand (kop compleet naar achter) is de bundel ietwat diffuus, door de kop 1/2 cm naar voren te plaatsen ontstaat een mooie scherpe bundel waarmee prima te signaleren is. Jammer dat je dit wel moet instellen, zou liever zien dat de default instelling scherpe bundel is en je wide/beam doet met de extra optionele kop.

  De videolampkop is wel direct perfect ingesteld en levert een erg mooie egale bundel.

  Aan de achterkant van de lampenkop is een ribbel gedraaid waar met een stuk caveline een loop op bevestigd kan worden om tijdens deco of werken onder water (of wat dan ook waarbij je 2 handen vrij wilt hebben en toch licht wil zien) je lamp aan je D-ring kan bevestigen. Op de foto’s is een klein stukje cave line bevestigd als lus hiervoor, dit is een tijdelijke oplossing.

  De lamp is voorzien van LED techniek, het grote voordeel is de bijna oneindige levensduur van deze lamp, geen dure HID lampjes wisselen, geen voorzichtige aan/uit procedure gewoon aan/uit zetten zoveel als je wilt. Een erg robuust systeem! Dit is een erg groot voordeel tov HID techiek! De lampenkop is mooi klein en erg handzaam in transport! Een genot om mee te reizen als het vliegtuig genomen moet worden. Het gaat eenvoudig in de handbagage!

  De bundel van de lamp is belangrijk, zeker bij technisch duiken waar de lamp als een primair communicatiemiddel wordt gebruikt. De bundel van de DDL is goed, ik heb scherpere gezien maar ook veel minder scherp (metalsub bijvoorbeeld), het doet wat het moet doen en is zeker bruikbaar bij (heldere) wrak en grotduiken. Een mooie eigenschap van de bundel is dat het een “aura” heeft eromheen, hiermee kan je erbuiten ook vrij veel zien en bijvoorbeeld gezichtuitdrukkingen van je buddy (oogcontact) goed waarnemen zonder direct in zijn gezicht te schijnen. Fijne eigenschap van de lamp.

  Lichtopbrengst:
  Lichtopbrengst, de lamp levert veel licht, het is onder water nog niet zoveel als een 21 Watt HID lamp maar dat is ook niet altijd nodig. Vergeleken met andere canister/kabel HID lampen schat ik hem in tussen de 10 en 18 watt HID. Dit is uiteraard nog steeds voldoende voor de meeste duiken! De komende jaren zal dit verder ontwikkelen en het kan niet lang duren alvorens de eerste HID-killer LED lamp op het toneel komt.
  Over de lichttemperatuur, LED is van nature wat koud/blauw vergeleken met halogeen, met 21 watt HID lampen vergekeken is het warmer. Voor videotoepassingen is het prima toepasbaar als je de witbalans aanpast. De meeste LED en HID lampen hebben een mindere CRI (Color render Index, een index die aangeeft hoeveel van het spectrum wordt uitgelicht en dus “alle” kleuren laat zien) hoe dit type LED hieruit komt weet ik niet, ik heb niets vreemds waargenomen en alle kleuren van zowel de middellandse zee en de Noordzee kwamen goed over, zowel op video als live.

  Conclusie:
  De lamp levert erg veel licht op voor zijn formaat, het is een uitstekende lamp, zeker als je op reis gaat. Daarnaast is het als primaire lamp zeker te gebruiken. LED is de toekomst, de robuuste techniek kan bij duiken geen kwaad en de levensduur is erg aantrekkelijk!
  Ik zou deze lamp zeker op (vlieg)vakanties meenemen; als primaire lamp blijf ik vooralsnog bij mijn 21 watt HID lamp al wordt het gat steeds kleiner , een erg geslaagde test van een goede lamp.

  Voordelen:
  LED techniek onverwoestbaar
  Compact en makkelijk mee te nemen op reis toch 2 uur licht
  Eenvoudig reflector wisselen voor videobelichting
  E/O Cord om reserve lamp mee te nemen of als reserve lamp te laten dienen

  Nadelen:
  Spot reflector in standaard stand difuus en niet in strakke bundel
  Schroef om reflector te wisselen bij de spot is met koude vingers lastig te draaien
  minder licht output dan goede 18/21 watt HID lamp (Salvo, DDL, Lightmonkey, Eddy, Halcyon)
  LED penetreert water minder ver dan HID

  Met dank aan Dutch Diving Lights voor het beschikbaar stellen van deze lamp.

  Team Silt-out staat altijd open voor het testen van duik gerelateerde apparatuur.
  Lamp getest en review geschreven door Barend de Lange

 • Translation of Duikeninbeeld review Indonesia and the Netherlands

  TRANSLATED REVIEW DPCL LED PRIMARY DIVINGLIGHTS

   

  Klik here for the full Dutch version including photographs Duikeninbeeld.tv.

   

  Rob van der Kuyl

  • Saturday 21th august 2010

   

  TRANSLATED REVIEW DPCL LED PRIMARY DIVINGLIGHTS

  We tested two lights from Dutch Diving Lights : the DPCL3 21 Watt LED with 1500 Lumens and the latest model the DPCL6 LED with 2000 Lumens made in the Netherlands!

  The complete name of the lights is Deep Passion Canister Light (DPCL).Only the name triggered me to subject these lights to a test. What will it be? Deep Passion or superficial love?

   

  Testdata

  The product: Deep Passion Canister Lights from Dutch Diving Lights, the models DPCL3 21 watt with 1500 Lumens (after this called the 1500 ) and the DCPL6 led with 2000 lumens (after this called the 2000)

  The test diver: Rob van der Kuyl, 500+ dives since 1994, wherefrom many in the Netherlands, Egypt and Indonesia. He is an SSI Divecon instructor, NOB 2* instructor, PADI DM
  The location: the Netherlands and Indonesia.
  Testperiod: 
   summer 2010

  First impression and usage

  The whole of canister, cable and light head looks beautyfull and complete. The canister, call it the storage place of the battery pack, of the 1500 is something shorter than that of the 2000, but that’s also because the 1500 has a smaller battery pack. The light doesn’t need such a big battery pack like the 2000(if You wish it’s optional, than You get a DPCL6 21 Watts LED with 1500 Lumens)

  From both lights the canisters are properly finished and lock by means of two clamps(or latches) and two O-rings. For mounting the canister there are two stainless steel clamps around the canister with a round belt where You can put though or the belt of Your harness or stab jack or a weight belt. I chose the last option because I don’t dive with a harness.

  The switch to turn on the light is more or less plunged in the canister lid, and that’s a difference with most other brands canister lights on the market. Often the switch is mounted on top of the lid with a simple bushing or U-profile around it.

  Out of the lid also comes the cable that “feeds” the light head.

  Inside the backend of the light head  are the electronic parts for powering the LED. The “front side” is a glass test tube with the LED protected by means of a cap with reflector. You can lock the cap by means of a screw in different positions: this gives You the possibility for focusing or making a wider beam. By the way, We also had a cap with a video reflector to Our possession together with the 1500, which we have tested too. At last there is a adjustable but fixed Goodman handle attached to the cap.

  Then the technical data:

  1500 2000
  Battery NiMh24V 2,8 Ah NiMh 24V 5,6 Ah
  Burntime app. 3 hours app. 4 hours
  Chargetime app. 3 hours app. 6 hours
  Light led (21 W) led (32 W)
  Lumen 1500 2000
  Color temperature app. 5800K app. 5800K
  Size canister(round) 70x235mm 70x330mm
  Total weight above/under water app. 1,5 kg/0,7 kg app. 2,5 kg/1,2 kg
  Cable length app. 1,2 m app. 1,2 m

   

  The dive and after

  I am, as well known, not a technical diver, so I don’t have a wing or harness to attach the canister to. Therefore I choose for an extra weight belt for taking the light with me. On itself this works fine and I can also reach the switch very easily. The canister is on My hip and the Goodman handle fits very fine on My hand, so the cable is clearly long enough.

  He light output of 1500 Lumens is fine. The output of the 2000 looks at first sight the same in open water, but when You point to an object at the same distance, You see the difference very clearly.

  Little difference 1500 2000

  One of the advantages of these lights is that You can switch the cap underwater. Because My buddy was filming, we could with a simple handling (even with gloves on) switch the standard cap for the cap with video reflector. Apart from that, after the dive my buddy was very pleased about the film results with the 1500, but with te 2000 he had to correct too much while editing the video .Maybe the 2000 has too much light output for a light sensitive camera.

  After the dive flush the complete light set with drinking water, open the latches carefully for charging the battery. In the meantime You can check the O-rings. The lower one must be slightly greased, the upper one only clean and not greased.

  That You have to be very cautious with the battery, we found out after the third dive with the 1500: the light turned on and …off. It seemed that there was a contact break on one of the batteries. Something that can ever happen, but never fits into Your plan, however it gave Us a great opportunity for testing the service of this manufacturer. And then You see the advantage of a Dutch manufacturer who puts service and guarantee to a very high level: in a few days we had a new battery pack in our possession.

  Afterwards it seemed apart from that, that the broken battery already had flown over the whole world and was tested many times under extreme conditions. For the burning time and light output we didn’t notice in any way anything for burn time or light output.
  Is there nothing to be improved? Yes, three points. First by sinking in the switch there can stay water behind around the switch and that is reasonably simple to solve by drilling a water canal at the side of the lid to the switch.

  Second it would be easier  if You could remove the light head from the canister without getting also the lid of the canister. The optional E/O cord must be standard in My opinion also this eases packing up after the dive very much(not to speak about packing Your hand luggage where You have to store Your light in into a plane) and also solves turns in Your cable. And at last I would wrap up the screws of the stainless steel clamps, now there is a chance that these stick to Your equipment together with cuts/gashes in Your suit or wing / stab jack as a result.
  Talking with the makers of these lights we know that they are listening to divers.

  They are developing a reed switch around the light head(also on request of several divers), so who knows what they do with My remarks.

  Conclusion

  Here come the advantage and disadvantage facts

  1500 2000
  + protected switch + protected switch
  + switchable lightheads + switchable lightheads
  + long time if use + long time of use
  + spot and good light for video + big surface shining
  + (relatief) korte laadtijd - (relatief) lange laadduur
  - broken batterie - weight difference compared to 1500

  Fine lights that do what they belong to do: giving much light for a long time.

  I prefer the 1500, because this is suitable for My type of dives and also the short charge time is very fine then. On the contrary I can imagine that there are technical divers that are just preferring a longer burn time of the 2000.At last should a standard E/O cord make both lights even more use friendly and transportation friendly. Anyway, there is passion in this product.

  Reaction of Nasim Juma,  Manager of Dutch Diving Lights


  In spite of Our lights are from a diver for a diver, we keep on listening to other divers, improving, developing and testing. Our service and guarantee conditions are unique.

  Development doesn’t stand till and in the meantime we have enlarged our program.

  For the disadvantage points: we take them positive , especially because other brands also don’t have these features.

 • Review canister lights in Indonesie en Nederland

  DPCL Canister Lights

  We hebben twee lampen van Dutch Diving Lights getest: de DPCL3 21 watt led van 1500 Lumen en het nieuwste model de DCPL6 led van 2000 Lumen. Nederlands fabricaat!

  De naam van de lampen voluit is Deep Passion Canister Light (DPCL). Alleen de naam triggerde al om deze lampen aan een test te onderwerpen. Wat wordt het? Diepe passie of oppervlakkige liefde?

  Testgegevens

  Het product: Deep Passion Canister Lampen van Dutch Diving Lights, de modellen DPCL3 21 watt van 1500 Lumen (hierna de 1500 genoemd) en de DCPL6 led van 2000 lumen (hierna de 2000 genoemd)
  De testduiker: Rob van der Kuyl, 500+ duiken sinds 1994, waarvan veel in Nederland, Egypte en Indonesië. Hij is SSI Divecon instructeur, NOB 2* instructeur, PADI DM
  De locatie:
  Nederland en Indonesië
  Testperiode:
  zomer 2010

  Eerste aanblik en gebruik

  Het geheel van canister, kabel en lampenkop oogt mooi compleet. De canister, zeg maar de opbergplaats van het accupack, van de 1500 is iets korter dan die van de 2000, maar dat komt ook omdat de 1500 een kleiner accupack heeft. De lamp heeft zo’n groot accupack als dat van de 2000 ook niet nodig (maar indien gewenst kan het wel, dan krijg je een DPCL6 21 Watt Led van 1500 Lumen).

  De canister is bij beide lampen netjes afgewerkt en sluit door middel van twee klampen (of latches) en twee o-ringen. Om de canister te bevestigen zit er tussen twee roestvrijstalen (RVS) spanbanden om de canister heen een ronde band waar je of een band van je harnas of stabjack doorheen kunt halen of een loodgordel. Ik heb voor de laatste optie gekozen omdat ik niet met een harnas duik.

  www.dutchdivinglights.nlDe schakelaar om de lamp aan te zetten is enigszins verzonken in het deksel van de canister, en dat is een verschil met veel andere canisterlampen op de markt. Vaak staat de schakelaar daar op het deksel en zit er een simpel busje of een U-profiel omheen.

  Uit het deksel van de canister komt ook de kabel die de lampenkop 'voedt'.

  www.dutchdivinglights.nlIn de 'achterkant' van de lampenkop zit de elektronica voor aansturing van de led. De 'voorkant' is de glazen buis met de led die door middel van een kap met reflector afgeschermd wordt. De kap kun je door middel van een stelschroef vastzetten in verschillende posities: dit geeft de mogelijkheid om te focussen of een bredere straal te maken. Overigens hadden we bij de 1500 ook de beschikking over een kap met videoreflector; deze hebben we ook getest. Als laatste is aan de kap een verstelbare maar vaste Goodman-handle bevestigd.

  Dan de technische details:

  1500 2000
  Accu NiMh24V 2,8 Ah NiMh 24V 5,6 Ah
  Brandduur ca. 3 uur ca. 4 uur
  Laadtijd ca. 3 uur ca. 6 uur
  Lamp led (21 W) led (32 W)
  Lumen 1500 2000
  Kleuren ca. 5800K ca. 5800K
  Afmeting canister (rond) 70x235mm 70x330mm
  Gewicht geheel boven/onder water ca. 1,5 kg/0,7 kg ca. 2,5 kg/1,2 kg
  Kabellengte ca. 1,2 m ca. 1,2 m

   

  De duik en erna

  Ik ben, zoals bekend, geen technische duiker, dus ik heb geen wing of harnas om de canister aan te bevestigen. Ik opteer dan ook voor een extra loodgordel om de lamp mee te nemen. Dit werkt op zich prima en ik kan zo ook goed bij de schakelaar. De canister hangt bij mijn heup en de Goodman-handle zit prima om mijn hand, de kabel is dus duidelijk lang genoeg.

  De lichtopbrengst van de 1500 is prima. De opbrengst van de 2000 lijkt in eerste instantie hetzelfde als je in de vrije ruimte schijnt, maar zodra je van dezelfde afstand op een object richt, zie je wel duidelijk verschil.

  www.dutchdivinglights.nl www.dutchdivinglights.nl www.dutchdivinglights.nl
  Weinig verschil 1500 2000

  Eén van de voordelen van deze lampen is dat je onder water de kap kunt wisselen. Omdat mijn buddy aan het filmen was, konden we met een simpele handeling (zelfs met handschoenen aan) de gewone kap wisselen voor kap met de videoreflector. Overigens was mijn buddy naderhand erg te spreken over het filmresultaat met de 1500, maar vond hij dat hij bij de 2000 later te veel moest corrigeren bij de filmmontage. Wellicht geeft de 2000 te veel licht af voor een lichtgevoelige camera .

  Na de duik de gehele set afspoelen met kraanwater en dan voorzichtig de klampen openen, zodat het accupack geladen kan worden. Intussen kun je de o-ringen controleren. De onderste moet licht ingevet zijn, de bovenste alleen maar schoon en niet ingevet.

  Dat je voorzichtig moet zijn met het accupack, ondervonden we aan den lijve na de derde duik met de 1500: de lamp ging aan en ... uit. Er bleek in het accupack een soldeersel van één van de accu’s los te zijn geraakt. Iets wat altijd kan gebeuren, maar nooit uitkomt, hoewel het nu ons een mooi gelegenheid gaf om de service van de fabrikant te testen. En dan zie je het voordeel van een Nederlandse fabrikant die service en garantie hoog in het vaandel heeft staan: binnen een paar dagen hadden we een nieuw accupack in ons bezit.
  Later bleek overigens dat het 'defecte' accupack al de hele wereld overgevlogen was en al meerdere keren onder extreme omstandigheden was getest. Daar hebben wij qua brandduur en lichtopbrengst in ieder geval niets van gemerkt.

  Is er dan niets voor verbetering vatbaar? Jawel, drie punten. Ten eerste kan er door het verzinken van de schakelaar water rond de schakelaar blijven staan en dat is redelijk eenvoudig te verhelpen door een afvoerkanaaltje van de zijkant van het deksel naar de schakelaar te boren.
  Ten tweede zou het makkelijker zijn als je de lampenkop van de canister los kunt koppelen zonder dat je meteen het deksel van de canister erbij krijgt. Het optionele e/o cord zou mijns inziens standaard moeten zijn ook omdat dit het inpakken van de lamp na de duik erg vergemakkelijkt (nog maar niet te spreken over het inpakken van de handbagage waar je duiklampen in meeneemt) en ook draaiingen in de kabel makkelijker op kan lossen.
  En als laatste zou ik de schroeven van de ijzeren banden rond de canister inpakken, er is nu namelijk kans dat deze aan de uitrusting blijven haken met halen in je pak of wing/stabjack tot gevolg.

  Uit gesprekken met de makers van deze lampen weten we dat er naar duikers geluisterd wordt. Men werkt o.a. aan een magneetschakelaar op de lampenkop (ook op verzoek van enkele duikers), dus wie weet wat er met mijn opmerkingen gedaan wordt.

  Conclusie

  Komen we bij de plus- en minpunten.

  1500 2000
  + beschermde schakelaar + beschermde schakelaar
  + verwisselbare kappen + verwisselbare kappen
  + lange gebruikstijd + lange gebruikstijd
  + straal en goed licht voor video + groot oppervlak beschijnen
  + (relatief) korte laadtijd - (relatief) lange laadduur
  - defecte accu - gewichtsverschil t.o.v. 1500

  Prima lampen die doen wat ze horen te doen: veel licht geven gedurende een langere tijd. Mijn voorkeur ligt bij de 1500, want die is prima geschikt voor mijn type duiken en ook de kortere oplaadtijd is dan prima. Daarentegen kan ik me ook heel goed voorstellen dat er juist technische duikers zijn die de nog langere brandduur van de 2000 prefereren. Als laatste zou een standaard e/o cord beide lampen nog gebruiks- en transportvriendelijker maken. Hoe dan ook, er zit passie in het product.

  Reactie van Nasim Juma, directeur van Dutch Diving Lights

  «Fijn om te lezen dat onze lampen zo positief worden ervaren. Duikpassie-dealers hebben het exclusieve dealerschap van Deep Passion en hebben deze toepasselijke naam zelf bedacht.
  Ondanks dat onze lampen van duikers voor duikers zijn, blijven we luisteren naar andere duikers, verbeteren, ontwikkelen en testen. Service en garantie zijn zonder meer uniek te noemen. De ontwikkelingen staan niet stil en inmiddels is ons programma uitgebreid.
  Dan de minpunten: deze vatten we positief op, zeker omdat alle andere merken dit ook niet hebben. Het afvoerkanaaltje wordt op korte termijn doorgevoerd en als optie een magneetschakelaar op de cannister i.p.v de standaard tuimelschakelaar op advies van verschillende testduikers.
  E/O cord: ons idee! De meerprijs weegt niet op tegen het gemak wat je ervan hebt.
  Bescherming rond de schroeven kan op verzoek van de klant vanaf heden.
  Techniek kan helaas altijd falen. Mocht dit gebeuren, dan lossen we het altijd snel en coulant op.»

  Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

  Foto's: Dutch Diving Lights en Rob van der Kuyl

Compare Products

You have no items to compare.

Mijn winkelwagen My Cart (%s item)"

You have no items in your shopping cart.

Keep your eyes open for our special Back to School items and save A LOT!